PROJEKT: Kako izgledati mladoliko ?! [šminka] 1.dio

Pozdrav drage moje,

Stigli smo i do trećeg posta u ovom projektu, a tema je šminka iliti make up. 😀 look younger makeup 1

Za potrebe ovog posta napravila sam malo ‘istraživanje’ među poznanicama koje pripadaju kategoriji 35+ pa je na temelju njihovih iskustava i mog osobnog mišljenja nastao ovaj post. 🙂

Neću duljiti puno s uvodom nego ćemo odmah započeti, jedino moram spomenuti da kada je riječ o ovoj temi o kojoj danas pišem vrijedi ona: ”Manje je više!”.

Krenut ću od onog osnovnog, a to je hidratacija kože. O tome sam već pisala u prethodna dva posta vezana uz ovaj projekt, no i ovdje je važno ponoviti još jednom.

izvor

Hidratacija

Hidratacija kože je osnovna stvar i bez nje su svi idući koraci u šminkanju uzaludni. Kožu je potrebno pripremiti za nanošenje šminke! Nije potrebno koristiti sve moguće proizvode poput micelarnih otopina, tonika za lice, losiona ili mlijeka za lice, ali je važno šminku nanositi na čistu i hidratiziranu kožu. Ukoliko šminku nanosite nepripremljenu kožu, tada postoji velika mogućnost da će vam lice izgledati kao ‘rusvaj’, npr. do izražaja će doći suhi dijelovi kože, a to je ono što niti jedna žena ne želi vidjeti na svome licu nakon što završi sa šminkanjem. Moj savjet je da pola sata prije nanošenja šminke, prvenstveno primera i pudera, nanesete na lice hidratantnu kremu ili bilo koju kremu koju volite koristiti. U tih pola sata će se krema upiti, lice neće biti masno i bit će sve spremno za nanošenje šminke.

Dalje bih nastavila sa nečim što meni osobno često privuče pažnju na licu žena u zrelijim godinama, a to je puder na licu. Na žalost, zaista rijetko vidim ženu u zrelijim godinama koja ima lijepo i prikladno nanesen puder, kakvog god tipa on bio.

izvor

Tekući korektor – najbolji izbor

Logično je da sa godinama dolaze i bore i to ne možemo nikako izbjeći, prije ili poslije one su tu. Također, logično je i da sa godinama sve više i više toga na licu poželimo prekriti šminkom. Problem je to što, ukoliko ne odaberete odgovarajuću teksturu korektora i odgovarajuću nijansu, dolazi do toga da korektor napravi upravo suprotno od onoga čemu služi, a to je da privuče pažnju na bore i nepravilnosti na licu koje želim njime prekriti. Ukoliko želite korektor koji će prekriti nepravilnosti na licu pravi odabir bi bio tekući korektor, barem se tako pokazalo u mom malom istraživanju koje sam provela među poznanicama. Tekući korektor će bolje prekriti nepravilnosti na licu i manja je vjerojatnost da će se zavući u bore i borice, dok je vjerojatnost za to veća kod korištenja korektora u kremi.

Što se tiče samog pudera za lice, ženama u zrelijim godinama bolje odgovaraju puderi laganog žutog podtona.

Puder žutog podtona

Često vidim žene kojima lice izgleda prebijelo u odnosu na vrat, a vidim i one kojima lice izgleda narančasto. U svakom slučaju, ni prebijelo ni narančasto ne valja. Puder sa laganim žutim podtonom će, po mom mišljenju, biti najbolji izbor. Koža će izgledati toplije, a i izgledat će mlađe. Naravno, kako god bilo najvažnije je to da vam odgovara nijansa pudera, a ne da lice izgleda kao da nema nikakve veze s tijelom. Također, to što spadate u kategoriju 35+ ne znači da morate imati skroz mat lice, dapače poželjno je da licu dodate malo svjetline tako da nanesete vrlo malo highlightera iznad jagodične kosti.

Čak sam i na sebi primijetila, a posebno na zrelijoj koži, da je za nanošenje pudera najbolje koristiti spužvicu ili beauty blender jer se tako najjednolikije razmaže puder.

izvor

Koristite spužvicu za nanošenje tekućeg pudera

Mnoge žene u zrelijim godinama puder nanose četkom/kistom za nanošenje tekućeg pudera, što je po mom mišljenju i iskustvu krivo. Naravno, ako ste tako navikle i tako vam je draže u redu, no puder puno ljepše i jednolikije možete nanijeti spužvicom za nanošenje pudera. Neke žene misle da se kod nanošenja tekućeg pudera kistom događa ovo: ”Nanosim odgovarajuću količinu pudera, možda čak i malo previše, no to nema veze. Lijepo će to izgledati kada kistom sve razmažem, a i prekrivanje će biti super.” To je potpuno krivo. Nanošenjem veće količine pudera odjednom napravit ćete sve samo ne ono što zapravo želite, a postoji i velika vjerojatnost da će se vidjeti tragovi dlačica kista za nanošenje pudera, a to isto ne želimo. Najbolje je tekući puder nanositi sa spužvicom i to na način da je prije korištenja namočite i dobro iscijedite. Na gornji dio dlana stavite malu količinu tekućeg pudera, lagano umočite spužvicu i tapkanjem nanesite puder na lice. To je najbolji recept za besprijekorno nanesen puder. Na taj način ćete dobiti optimalno prekrivanje, ali ako niste zadovoljne možete ponoviti postupak i nanijeti još jedan sloj isto tako tapkajućim potezima. Ukoliko zatreba možete prstima izblendati one dijelove koji vam se čine nedovoljno izblendani spužvicom, no barem nećete na licu imati vidljive tragove kista za nanošenje pudera. Uvijek je bolje krenuti sa tanjim slojem pudera pa staviti još jedan ako je potrebno.

Ono što mislim da zrela koža treba preskočiti je puder u prahu, to bih čak i ja koja sam u ranim 20-ima preskočila.

izvor

Puder u prahu – ne!

Ukoliko baš želite koristiti puder u prahu, neka to bude samo onaj prozirni, tj. bezbojni (translucent) puder u prahu kojeg koristite za fiksiranje šminke, ali tonirane pudere u prahu izbjegavajte ako možete. Također, pošto nam dolaze sunčani dani, moj savjet je da puder u prahu nanosite na danjem svjetlu (sunce), a ne u kupaoni jer ćete tako vidjeti kako zaista izgleda lice sa nanesenim puderom u prahu. Osim toga, puderi u prahu rade to da koža izgleda starije nego što zapravo jest, kako kod zrelije kože tako i kod mladih djevojaka. Upravo zbog toga za zreliju kožu preporučam korištenje proizvoda koji su u obliku kreme ili gela jer neće isušiti kožu poput proizvoda u prahu i samim time će koža izgledati mlađe.

Na pisanje ovog savjeta me potaknula Ana sa portala Ogledalo, a radi se o obrvama. Kada je riječ o obrvama, prečesto viđam žene u zrelijim godinama koje ne znaju kako pravilno njegovati i oblikovati obrve, a da to izgleda lijepo i da vizualno pomladi lice.

1939803_711190562265273_2131341340_n

Počupajte višak, ali sa mjerom

Sve žene imaju onaj višak dlačica oko obrva kojih se žele riješiti, ali u tome nikako ne treba pretjerivati. Velika greška žena u zrelijim godinama je previše počupati obrve. Ako se odlučite riješiti viška dlačica onda počupajte samo onoliko koliko treba, u suprotnom ćete previše stanjiti obrve i tada dolazi do ovoga – izgledate starije. Na žalost, dosta žena u zrelijim godinama uopće ne vodi brigu o svojim obrvama, a niti to nije dobro jer isto izgledate starije. Obrve trebaju biti uredne i njegovane kao i ostatak lica i cijelog tijela. Zato, ne kažem da ostavite obrve takve kakve jesu, sredite ih da izgledaju uredno, ali počupajte samo onoliko koliko baš morate. Uostalom, sada su in malo deblje obrve. 😉 U slučaju da pretjerate s čupanjem obrva možda ćete doći do ovoga – crtanje obrva, a to je tek ono što ne komplimentira ženskom licu.

Fake-Browizvor

Crtanje obrva – NE!

Odmah moram reći da ovo ne vrijedi za žene koje su zbog zdravstvenih problema primorane nacrtati obrve jer to nije njihova krivica. Ovo vrijedi za one žene koje ne mogu stati sa čupanjem svojih obrva i dovedu se do te situacije da im ostane jedva jedna dlačica iznad oka pa moraju crtati obrve. Drage čitateljice, molim vas do ovoga se nemojte dovesti jer to zaista nije lijepo. Nagledala sam se svega, od obrva nacrtanih skoro na sredini čela, do obrva koje su 2 cm duže/kraće nego što bi trebale biti, obrva nacrtanih 3 nijanse pretamnom/presvijetlom olovkom… Svega je tu još bilo no u svakom slučaju to nije izgledalo lijepo.

izvor

Popunjavanje obrva – DA!

Popunjavanje obrva apsolutno podržavam. Naravno, i ovdje vrijedi ono – s mjerom! Pronađite metodu popunjavanja obrva koja vama najbolje odgovara, bilo to popunjavanje olovkom ili sjenilom za oči. Jedino je važno da koristite jednu nijansu svjetliju od svojih obrva (za plavuše vrijedi obrnuto – jedna nijansa tamnije od svojih obrva). Osobno mislim da popunjavanje obrva sjenilom izgleda prirodnije nego popunjavanje olovnom, no ako se odlučite za metodu popunjavanja obrva olovkom tada bih preporučila da olovku ne držite pod pravim kutem već da je držite malo više pod koso jer ćete tako dobiti prirodniji izgled.

Moja mama se često zna požaliti kako nema dovoljno duge trepavice te kako joj ne idu prema gore već izgleda kao da su spuštene prema dolje. Riješenje za to je jedino uvijač za trepavice.

1959733_711190565598606_1669145657_n

Uvijte trepavice

Mnoge žene u zrelijim godinama ne koriste uvijač za trepavice jer misle da to nije za njih, da je to opasno i da s time neće dobiti ništa. Ukoliko mislite samo jedno od navedenog, u krivu ste. Trepavice se s godinama možemo reći izravnavaju, nisu više prirodno uvijene pa im je potrebno malo pripomoći uvijačem za trepavice. Uvijene trepavice će napraviti to da vam oči izgledaju otvorenije i veće, a to je sigurno jedan plus. Osim toga, maskara će puno ljepše izgledati kada je nanesete na uvijene trepavice. Maskaru koristite onu koja vam najbolje odgovara, ali kako god bilo ja bih preporučila da to bude maskara za produljivanje trepavica, a ne maskara za volumen.

Na mladim djevojkama lijepo izgleda kada nanesu crni eyeliner ili tuš za oči, no ženama u zrelijim godinama radije ne bih preporučila korištenje istog.

izvor

Koristite smeđi tuš za oči (eyeliner)

Tamno smeđim tušem za oči dobit ćete isto ono što biste dobili i sa crnim tušem za oči, ali smeđa će izgledati puno skladnije. Napravit ćete istu stvar, a izgledat ćete sofisticiranije i ljepše. Također, zaboravila sam spomenuti, poželjno bi bilo nanijeti bazu za sjenila prije nanošenja tuša za oči, a i samog sjenila za oči.

Sa godinama usne postaju tanje pa možda ne možete više koristite one proizvode za usne koje ste koristile prije.

izvor

Nude i Pink ruževi za usne

Nude ruž za usne izgleda zaista lijepo na ženama u zrelijim godinama, jedino je važno pronaći odgovarajuću nijansu jer nude nijansi ima mali milijun. Treba uzeti vremena i pronaći onu najbolju za vas. Važno je pronaći odgovarajuću nude nijansu jer okoliko koliko dobro može izgledati na usnama, toliko može biti i loše jer ako nijansa nije pogođena izgledat ćete beživotno. Osim odgovarajuće nude nijanse preporučila bih neku neutralno rozu nijansu koja će vam dati živosti na licu. Još nešto što dolazi s godinama su borice oko usana, a ‘lijek’ za to je ili olovka za usne u nijansi koja odgovara vašoj koži ili korektor (ili nešto tome slično). Ako vidite da vam ruž ulazi u borice oko usana obrubite usne olovkom za usne i problem je riješen. Ako ne volite ili ne koristite ruževe možete koristiti sjajila, dat će vam jednako lijepi izgled usana.

Rumenilo je još jedna važna stavka u šminkanju.

izvor

Koristite kremasta rumenila

Rumenila u kamenu ili prahu će možda izgledati preteško i neprirodno na licu, dok će kremasta rumenila izgledati skoro sasvim prirodno. Stopit će se s kožom lica i rezultat će biti prirodno zarumenjeno lice, tj. obrazi. Također, kremasta rumenila dat će vam mladolikiji izgled i neće naglasiti moguće nepravilnosti na koži, kao što to može biti slučaj sa praškastim rumenilima.

Za kraj ovog posta vam pokazati još jednu (zapravo dvije) transformacije samo uz pomoć šminke, nove frizure i odjeće. Dokaz da se uz vrlo jednostavne promjene može napraviti velika razlika. 🙂

1978875_711190685598594_1566696390_n1149037_711190598931936_1934228932_n 1922079_711190632265266_228109207_n 538034_711190558931940_589962964_n*fotografije preuzete uz dozvolu sa Facebook stranice FM Group Polska

Nastavit ćemo u 2. dijelu sa malo manje teksta, a do tada mi možete odgovoriti na pitanje:

Imate li vi neki ovakav osnovni savjet koji nisam spomenula u postu? 🙂

Ako imate podijelite s nama ovdje u komentarima. 😉

I što biste još voljele pročitati u ovom projektu? Imam osmišljen cijeli projekt, ali voljela bih čuti, tj. pročitati i vaša mišljenja i želje. 

xoxo,

aa

13 misli o “PROJEKT: Kako izgledati mladoliko ?! [šminka] 1.dio

 1. Dear Skin kaže:

  Ja bih samo potpisala Valentinin komentar. I meni je nezamislivo da se žene zapuste,bile one mlađe ili starije,i ne mislim da moraju biti uvijek ful sređene ali frizura, makeup i osmjeh na licu uvijek mora biti.
  Pokušat ću ovaj savjet sa smeđom olovkom i eyelinerom, i sama vidim da mi crno nekako nije baš, jedino ne mogu kremasta rumenila, meni to uvijek izgloeda prljavo na obrazu 😀

  • Valentina Vale kaže:

   Mi se nešto stalno nadopunjujemo u zadnje vrijeme….. Šteta da nisam bliže pa da zasjednemo na jednu dobru kavu….
   Pozdrav DS.

 2. Maja memorysun kaže:

  Odlican post, sa puno lijepih savjeta. Imam 40 i neke od stvari ne primjenjujem jer ne funkciniraju dobro, a nekh savjeti mozda nisu najprecizniji. Zuti puder na moj podton, koji je roza, nikad i nikako, totalno postara. Jednako kao topli šampanj highlighteri. Puder u prahu svakako pogotovo jer se brzo zasjajim bez njega, ali nikako mat finiša nego silk finiš. Na zeni mojih godina nema mi nista lijepse od dobro pogodjene boje jarkog ruza. Instant 5 godina manje. Samo nastavi sa postovima, ovo je moje iskustvo!

  • Iva P. kaže:

   Hvala na komentaru. 🙂
   Naravno, svaka žena ima neko svoje iskustvo, ovi savjeti će nekome pomoći i odgovarati, a nekome neće.
   U svakom slučaju, žena treba sama vidjeti što joj odgovara i prvenstveno se ona sama treba dobro i lijepo osjećati.
   Jedino mi je tužno kada vidim žene u godinama kao moja mama (evo danas napunila 50), a skrivaju se iza svojih godina, nose odjeću koju niti žena od 75 godina ne bi trebala nositi i to samo zato što misle da su ‘stare’ i da si više ne mogu dopustiti lijepu i modernu odjeću. Žena treba uživati u svojim godinama jer vjerujem da u svim razdobljima ima itekako lijepih stvari. 🙂

 3. Valentina Vale kaže:

  Predivni i jako korisni savjeti ja sam evo zagazila u četrdesetu i svakoj bi ženi poručila da drži do sebe i da bude uredna-nepojmljivo mi je da žene mojih godina ili čak i mlađe nakon udaje prestanu voditi računa o svom izgledu,hodaju unaokolo masne kose,u trenerkama i sa viškom kilograma..
  Sjetite se kako ste izgledale kada se vaš partner zaljubio u vas i njegujte taj izgled ali zbog vas samih.
  U današnje vrijeme kada se “mala crna haljina” i njoj slične haljinice mogu kupiti po cijeni od 90 kn nema izgovora za svakodnevno hodanje po gradu u trenerkama.
  Žene moje drage u pola sata se opere i osuši kosa srednje dužine a sa dva-tri poteza četkom dobije se sasvim pristojna frizurica vrijedna pažnje i savršena za samopouzdanje.
  U gornjem tekstu se spominju sva ona čuda od krema, pudera,primera pa na dalje do uvijača trepavica ali po mom mišljenju minimum šminke koji si svaka od nas može priuštiti je:
  -bb krema,
  -sjenilo nekog toplog zemljanog tona (jedno svjetlije i jedno tamnije)eventualno lagano “šimerasta”(izbjegavajte jako sjajna sjenila na našim već lagano obješenim kapcima ocrtavaju svaku crticu i dodatno postaravju)
  -sjajilo boje mesa-što bi mi rekle (nude kako kažu naša djeca),
  – i najvažnije MASKARA -otvara nam pogled da bolje vidimo i da nas bolje vide drugi.
  Uživajmo u životu i istaknimo svoju ženstvenost-pri tom ne mislim na prekratke i pretjesne haljine dubokih proreza nego na lijepe ženstvene haljine,kostime,hlače u skadu s našim godinama ali ipak sa pokojim mladenačkim detaljem-godinama usprkos!!!!
  Ispričavam se na dugačkom komentaru ali se nadam da će se barem jedna žena 35+trgnuti i poraditi na sebi….
  Lijep pozdrav Valentina

  • Iva P. kaže:

   Puno hvala na komentaru 😀
   I nema uopće veze što je dugačak, volim takve komentare, pogotovo kada se u njemu nalaze neki ovako lijepi savjeti. 🙂
   Ova rečenica iz Vašeg komentara mi je najviše zapela za oko: ”Sjetite se kako ste izgledale kada se vaš partner zaljubio u vas i njegujte taj izgled ali zbog vas samih.”

 4. Valentina Vale kaže:

  Predivni i jako korisni savjeti ja sam evo zagazila u četrdesetu i svakoj bi ženi poručila da drži do sebe i da bude uredna-nepojmljivo mi je da žene mojih godina ili čak i mlađe nakon udaje prestanu voditi računa o svom izgledu,hodaju unaokolo masne kose,u trenerkama i sa viškom kilograma..
  Sjetite se kako ste izgledale kada se vaš partner zaljubio u vas i njegujte taj izgled ali zbog vas samih.
  U današnje vrijeme kada se “mala crna haljina” i njoj slične haljinice mogu kupiti po cijeni od 90 kn nema izgovora za svakodnevno hodanje po gradu u trenerkama .
  Žene moje drage u pola sata se opere i osuši kosa sredne dužine a sa dva-tri poteza četkom dobije se sasvim pristojna frizurica vrijedna pažnje i savršena za samopouzdanje.
  U gornjem tekstu se spominju sva ona čuda od kreme, pudera,primera pa na dalje do uvijača trepavica ali po mom mišljenju minimum šminke koji si svaka od nas može priuštiti je:
  -bb krema, s
  -jenilo nekog toplog zemljanog tona eventualno lagano “šimerasta”(izbjegavajte jako sjajna sjenila na našim već lagano obješenim kapcima ocrtavaju svaku crticu i dodatno postaravju)
  -sjajilo boje mesa-što bi mi rekle (nude kako kažu naca djeca),
  – i najvažnije MASKARA -otvara nam pogled da bolje vidimo i da nas bolje vide drugi.
  Uživajmo u životu i istaknimo svoju ženstvenost-pri tom ne mislim na prekratke i pretjesne haljine dubokih proreza nego na lijepe ženstvene haljine,kostime,hlače u skadu s našim godinama ali ipak sa pokojim mladenačkim detaljem-godinama usprkos!!!!
  Ispričavam se na dugačkom komentaru ali se nadam da će se barem jedna žena 35+trgnuti i poraditi na sebi….
  Lijep pozdrav Valentina

 5. Ana kaže:

  Zanima me otkad se to zene od 35. godine smatraju zenama u ‘zrelim godinama’ ?Otkad je to donja granica?To nije bilo ni pre 30 godina tako,a pogotovo sada nije, kada su sve granice pomerene.Sam tekst ne bih komentarisala, jer moze biti pogresno protumaceno.

  • Iva P. kaže:

   Slobodno napiši što god želiš, neće biti pogrešno protumačeno.
   Ja osobno ne mislim da su žene u kasnijim 30-ima u zrelim godinama, ali su naspram mene koja imam 22 godine svakako zrelije. Ovaj projekt pišem iz perspektive mlade djevojke u ranim 20-ima. Pišem ono što bih savjetovala ženama starijima od sebe i ono kako žene sa 35+ doživljavaju mlade cure. Za mene zrele godine počinju iza 50. godine života, ali inače zrela dob znači od 20. do 65. godine života (dvije faze: mlađa odrasla dob i srednja odrasla dob).
   Ne znam kako bih drugačije mogla reći u svojim postovima nego tako ‘zrelije žene’.

 6. Booba kaže:

  Vrlo korisni postovi.Mozda da pises o boji kose? Mnoge zene misle da ih samo plava kosa “podmladjuje” u cemu jako pogrese. Pozdrav i samo nastavi!:-)

  • Iva P. kaže:

   Hvala ti na komentaru. 🙂
   Bit će i post na temu kose i frizura, imam na tu temu mnogo toga za napisati. I slažem se s time da neke žene griješe u tome da će ih plava nosa pomladiti, a pravi primjer je makeover koji sam pokazala na fotografijama u postu Najava ovog projekta. Boja kose i frizura može čuda napraviti! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.